lauantai 3. syyskuuta 2016

Tutkimuksesta kehittämiseen





Nykyaikaisen tieteen katsotaan syntyneen vuonna 1676 Lontoossa, jossa Robert Hooke piti tieteellisen demonstraation Isaac Newtonin julkaisemasta Valon ja Värien teoriasta. Hooke pystyi laboratoriokokeiden avulla todentamaan Newtonin teoriat oikeiksi vakuuttaen epäilijät. Tämä tapahtuma muutti keskustelun ja pohdinnan konsensus-menetelmän väitelauseiden vertifikaatioon eli todentamiseen. Tästä katsotaan alkaneen Valistuksen projektiksi kutsutun tapahtumien ketjun. (Anttila 2005, 27.) Tiede on siis jotakin mitä pystytään tutkimaan, todentamaan, vertailemaan, saamaan tuloksia ja niistä tekemään johtopäätöksiä. Tieteen tutkimuksessa on tärkeää kirjata kaikki tulokset ylös ja säilyttää tutkijan objektiivisuus siten, ettei omat mielipiteet tai ajatukset vaikuta tutkimuksen tuloksiin.



Asiallista on kuitenkin kyseenalaistaa akateemiseen traditioon sisäänrakentunut metodologinen ritualismi, joka uskomusten mukaan, takaa tulosten hyväksyttävyyden. Kehittämistutkimuksessa niin menetelmät kuin teoriakin alistuu kehittämisen intentiolle, pyrkimykselle hakea parannusta asiantilaan. Kehittämistutkimus tavoittelee ekonomisuutta ja realistimia koettaen hyödyntää jo olemassaolevia ideoita. (Kotila, H. & Mutanen A. 2004, 84-85.) Vakiintunut käsitys tutkimuksesta juontaa akateemisen tutkimuksen tavoitteesta tuottaa luotettavaa ja relevanttia tietoa. Kehittämistutkimuksessa ei kuitenkaan ole ensisijaisena tavoitteena tuottaa tietoa vaan etsiä käytännöllisiä ratkaisuja. Tutkimusta se on kuitenkin, koska se hankkii tietoa toimivien ratkaisujen perustaksi. Kehittämishakuisessa tutkimuksessa teoria on myös taustalla, ei niinkään keskustelukumppanina, vaan tuomassa laajempaa ymmärrystä asian taustalle. Kehittämistutkimus lähtökohtaisesti luotaa teorisointia poikkitieteellisestä intressistä. (Kotila, H. & Mutanen A. 2004, 85-86.)



Olen tehnyt työssäni paljonkin kehittämistyötä ja työotteeni on koko ajan uutta kehittävä. En toimi opetustehtävissä, mutta organisaatiossamme on paljon koulumaisuutta. En myöskään koe olevani  tutkijatyyppi vaan enemmänkin hetkessä innostuva tekijä, kokeilija. Työtäni voisi kutsua praktikkotutkimukseksi, jonka tarkoituksena on parantaa omaa (ja/tai muiden) toimintaa eikä niinkään tavoitella yleistettäviä totuuksia tai teorian kehitystä. Muodolliset standardit eivät sovellu praktikkotutkimuksen kriteereiksi, vaan sitä on arvioitava tarkoitusperistä ja menettelytavoista lähtien. (Kotila, H. & Mutanen A. 2004, 83.)

Helian ammatillisessa opettajakorkeakoulussa toteutetussa metodologiprojektissa intendio oli "Kehittämistutkimuksen lähestymistapa on idea sellaisesta tutkimusotteesta, jossa hyödyn tavoittelu yhdistyy mahdollisuuteen jakaa tulokset laajempaan käyttöön". Sosiologi Rangvall Kallebergin mukaan ihanteena on tutkimus, joka auttaa löytämään käytännöllisiä ratkaisuja. Kehittämishakuinen tutkimus ei tyydy asiantilojen kuvailuun, ymmärtämiseen tai selittämiseen vaan nimenomaan etsii niille parempia vaihtoehtoja. Kehittämistutkimus tulee myös raportoida, mutta yleisönä on tiedeyleisön sijaan käytännön yhteisöt, jotka saattavat oppia hankkeen tuloksista. (Kotila, H. & Mutanen A. 2004, 84-86.)

Tästä juuri on kyse minun työssäni ja työskentelytapani perustuu täysin tähän. Tähän säätiössämme on loistavat mahdollisuudet ja olen saanut osallistua moniin kehittämisprojekteihin. "Yleismaailmallisesti"  tällä hetkellä haluaisin luoda uudenlaista valmennustapaa, jossa jokaisen yksilön tavoitteet otettaisiin paremmin huomioon. Tähän liittyy vahvasti opinnollistaminen ja yhteistyö kouluihin. Kahvilapajalla verkosto ei ole niinkään sosiaalipuolella vaan enemmänkin liikumme koulu- ja työmaailman tontilla. Tähän yhteistyöhön haluaisin saada enemmän toimivuutta sekä synergiaetuja. Myös pajalle tulevien nuorten vastaanotto tulisi tehdä erilailla, osallisten heidät jo alusta pitäen pohtimaan tiukemmin omaa tulevaisuuttaan ja ottamaan siitä vastuuta. Tähän liittyy opiskeluihini liittyvä opinnollistamiskehittämisprojekti.

Selkeämpiä projekteja, joissa olen mukana on suuri integraatio Hyrian kanssa (yhteiset työntekijät ja hankkeet sekä W&T oppimisalusta), digitalisaatio- ja sosiaalipedagogiikan projekti.  Integraation myötä Hyrian ja HRAKS:n johto yhdisti voimansa. Meillä on yhteinen integraatio/toiminnanjohtaja sekä controller. Tänä kesänä yksi Hyrian ammatillinen opettaja siirtyi säätiön palvelukseen ja vastaa meidän yhteisestä Work and Train Willa -ravintolasta. Tässä kehittämistyössä olen ollut vahvasti koko ajan mukana, koska vastaan kaikesta meidän cateringtoiminnasta, jonka alaisuuten W&T Willa myös kuuluu. W&T:ssä on meidän työkokeilijoita ja Hyrian opiskelijoita. Lyhyesti kyse on koulun opetusravintolasta tuotuna kauppakeskukseen.

Vedän itse digitalisaatiotiimiä, jonka tehtävänä on tutkia ja pohtia minkälaisia digitoimia alamme toteuttamaan säätiössä. Päätettävämme on mitä työkaluja käytämme ja minkälaista koulutusta sekä tukea tämä vaatii. Digitalisaatio on mielenkiintoinen projekti, jossa tuntuu olevan loputtomasti mahdollisuuksia. Haasteena tuleekin olemaan oikeiden tapojen löytäminen ja sen varmistaminen, etteivät ne jää pienen porukan omiksi jutuiksi.

Digiprojekti alkoi tämän vuoden alussa. Minulle annettiin tiimi vedettäväksi ja tehtäväksi hahmottaa mitä kaikkea hyötyä digitalisaatio voisi meille säätiönä tuoda. Kokoonnuimme ensimmäisen kerran tammikuussa orientoitumisella aiheeseen. Osalle tiimistä digi-sanakin jo nosti karvat pystyyn ja jopa tiimin sisältä löytyi paljon muutovastarintaa, pelkoa ja epätietoisuutta. Näitä tunteita lähdimme hälventämään tutustumalla aiheeseen. Jokaiseen tiimiin toin uusia työkaluja ja annoin tiimille tehtäväksi tehdä erilaisia digitekoja matkan varrella. Halusin ravistella normaalia kokouskäytäntöä osallistamalla tiimiläiset vahvasti tiimin aikaansaannoksiin ja toimimalla avoimesti. Avoimuus näkyy esimerkiksi blogimuotoisina pöytäkirjoina. Koko säätiölle teetettiin Webrobol-kysely digitaidoista. Kyselystä selvisi, että taidot ja kiinnostus ovat hyvin eri tasoilla. Koulutusta toivottiin laajasti ja tähän olemme vastaamassa syksyn aikana.

Omassa työssäni valmentajana olen kokeillut erilaisia digitaalisen valmennuksen keinoja. Pyrin työssäni täysin sähköiseen toimintaan. Meillä on työpajalla käytössä iPad, älypuhelin ja kolme pöytätietokonetta. Käytämme Google+ palvelua tiedottamiseen ja Microsoftin Office365- palveluita muuhun työskentelyyn. Olen lisännyt Google+ palveluun kaikki valmennettavat sekä työntekijät omaan yhteisöömme ja jakanut sitä kautta heille erilaista materiaalia (ohjeita, reseptejä, opseja yms.) Kaikki ohjeet meillä löytyvät QR-koodien takaa ja reseptit OneDrivesta. Myös omavalvonnan kaavakkeet ja kaikille yhteiset kaavakkeet löytyvät iPadilta pilvipalvelusta. Tiedotukset asiakkaille tulevat infotelevisioihin ja asiakastyytyväisyyskyselyt toteutetaan sähköisinä Webropol-kyselyinä. Nuoret osallistuvat vahvasti kahvilan sähköiseen markkinointiin. Heillä on omat tunnukset Facebookkiin ja Instagramiin, joilla he pystyvät päivittämään sosiaalista mediaa. Käytämme sähköistä kalenteria, mihin kirjaamme kaikki tilaukset. Sähköistä kalenteria pystyy myös etänä päivittämään.

Kuulun myös Hyrian digitalisaatio kärkihankeeseen. Helmikuussa olimme viisi päivää Lontoossa kansainvälisillä digimessuilla syventämässä osaamistamme. Kärkihankkeen tiimoilta olemme kehittäneet työssäoppimisten digitalisointia ja pelillistämistä työparini kanssa. Toukokuussa osallistuin Hyrian pelillistämisworkshoppiin,njossa kehitimme Hyrialle osallistavuutta parantavaa peliä. Tämän olisi tarkoitus valmistua syksyn aikana. Syyskuussa olen lähdössä apurahan turvin kansainväliseen Developing Digital Youthwork-seminaariin Ouluun viikoksi. Täältä uskoisin saavani paljon työkaluja digitalisaation kehittämiseen säätiössämme sekä Hyrialla.

Jo valmistunut sosiaalipedagigiikan projekti alkoi tammikuussa 2015. Aloitimme sosiaalipedagisen käyttöteorian tuomisen säätiöömme. Ryhmässä oli mukana yksilövalmentajia, joilla pohjakoulutuksena sosionomi ja minä edustamassa työvalmennusta restonomin taustallani. Aihealue oli alkuun hyvin vieras, vaikka asiat mitkä sosiaalipedagogiikasta tuli ilmi, olivatkin niitä asioita, joita meillä jo tehtiin. Tutustuimme erilaisiin materiaaleihin, joita teoriasta löytyi ja käsittelimme niitä ryhmässämme. Teorian osaamista syvennettiin kaksipäiväisillä Sosiaalipedagogian päivillä keväällä 2015. Teimme aikataulun teorian esittelyyn, jalkautukseen ja juurrutukseen sekä materiaalit, joilla halusimme kertoa tietoa eteenpäin.



Syksyllä 2015 Tallinnan kolmipäiväinen seminaarimme järjestettiin sosiaalipedagogiikan perusteiden mukaisesti osallistaen koko henkilökunnan mukaan. Seminaarissa käsittelimme eri osa-alueita laajasti erilaisten ryhmätehtävien avulla. Aihe-alueita jatkotyöstettiin vielä syksyn lähitiimeissä. Loppuvuodesta tietoa alettiin viemään valmennusasiakkaillemme ryhmävalmennusten avulla. Tämän pohjalta jokainen yksikkö suunnitteli oman sosiaalipedagogisen teorian mukaisen esittelypisteen itsestään meidän sisäisille HRAXPO-messuille, jossa meidän ideologiaa jaettiin eteenpäin verkostoille. Lopuksi keräsimme palautteet ja arvioinnin siitä kuinka hyvin olimme onnistuneet juurruttamaan teorian käytännön tasolle ja päivittäiseen työskentelyyn. Palautteet olivat loistavat ja projekti onnistui äärimmäisen hyvin.



Työ jatkuu edelleen. Sosiaalipedagoginen työote tuodaan esille jo haettaessa uusia työntekijöitä, heidän haastatteluissa, perehdyttämisessä sekä mentorointiohjelman kautta että esimiestason ohjauksessa. Tarkoituksena on, että sosiaalipedagogia ei unohdu tämän projektin loputtua vaan se näkyy kaikessa meidän toiminnassa, kaikissa materiaaleissa ja jokaisessa työtehtävässä jokaisen työntekijän toimesta.

                                                                        

Mielestäni juuri tämä meidän projekti oli  kehittämisorientoitunutta tutkimusta. Pohdimme, että haluaisimme hyvälle toiminnallemme jonkinlaisen teoreettisen viitekehyksen ja tutkimuksissamme löysimme meille sopivan. Mietimme, miltä osin teoria istuu meille jo valmiina ja mitä meidän tulee kehittää, jotta voimme joka tilanteessa sanoa, toimineemme sosiaalipedagogisen tavan mukaan. Joissakin kehittämishankkeissa idean toimivuus on varmistettava ennen toteutusta ja toisissa, kuten tässä sosiaalipedagigiikan projektissa, idea kehitellään toteutuksen kokeiluna ja enemmänkin yhteisöllisenä oppimisprosessina. (Kotila, H. & Mutanen A. 2004, 87.)  

Kvalitatiivista tutkimusotetta, aineistonhankintaa, analyysia sekä prosessia toteutin omassa opinnäytetyössäni, mutta liittyen tähän sosiaalipedagogiikkaan, aiheesta tehtiin myös opinnäytetyö projektimme aikana. Osa meidän ryhmästä teki aiheesta opinnäytetyön otsikolla Yhteisöllistä työhyvinvointia rakentamassa Case Hyvinkään-Riihimäen seudun ammattikoulutussäätiö. Tässä opinnäytetyössä kerättiin sekä kvalitatiivista tietoa työhyvinnoinnista että kvantitatiivista tietoa haastatteluiden avulla. Opinnäytetyöprosessi kulki koko ajan mukana projektissamme ja sitä kautta saimme teoreettista tietoa kehittämistyömme avuksi.

Tieteellinen tutkimus antaa raamit kehittämistoiminnalle. Kehittämistoiminta etenee tietyn kaavan mukaan joka kerta ja tämä ohjaa kehittämistoimintaa oli kyseessä iso tai pieni asia. Kehittäminen ilman suunnitelmaa, tavoitetta, aikataulua ja arviointia on suhteellisen turhaa kehittämistä tai ainakaan siitä ei silloin jää minkäänlaista tietoa, kuinka onnistunutta kehittäminen on. Ja toisaalta kehittäminen ilman asiaan perehtymistä eli tutkimista on hakuammuntaa. Nähdäkseni kehittämistä ei voi olla ilman tutkimusta.





LÄHTEET



Anttila, P. 2005 Ilmaisu, teos, tekeminen ja tutkiva toiminta. AKATIIMI Oy. Hamina.



Kotila, H. & Mutanen, A. 2004. Tutkiva ja kehittävä ammattikorkeakoulu. Edita Prima. Helsinki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti